Vilde heste løber gennem et vandhul på Sydlangeland

Langelands Vilde Heste

De vilde heste bliver kaldt vilde, fordi de lever med mindst mulig indblanding fra mennesker.

Det er noget helt specielt at se en flok vilde heste på op mod 60 dyr, der består af både hingste og hopper i alle aldre. Der kan ses føl og parringer i hele sommerhalvåret, men april og maj er højsæson.

Tre vilde heste på Sydlangeland

I strenge vintre bliver der dog lagt stråfoder ud og hestene er altid under opsyn, så hvis de bliver syge, bliver der tilkaldt en dyrlæge. De lever i en flok på ca. 60 voksne dyr og med førerhingst og fører­hoppe, med mellemrum må man dog udskifte fø­rerhingsten for at undgå indavl, dette skete sidste gang i 2019.

To vilde heste på Sydlangeland

En exmoor pony er ca. 130 høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben. Pelsen er brunlig og vin­terpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på po­nyens ryg uden at det smelter.

Vilde heste græsser ved Gulstav Mose

De vilde heste

Ponyerne på Sydlangeland kom hertil fra Tærø ved Møn i 2006, hvor flokken har levet vildt siden 1964. Ponyernes opgave er at afgræsse områderne, så sollyset kan nå ned til jordoverfladen, og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr.

Området, hvor hestene går, er indhegnet, men der er fri adgang, så længe man overholder adgangs­reglerne. Flokken kan ofte ses fra hatbakken ”Ørnehøj”, mindre flokke af hestene kan ses ved Klise Nor ved Bagenkop og Flådet ved Tranekær.

Se evt. folderen ”Sydlangeland” på Naturstyrelsens.dk eller find den i metalboksene på P-pladserne i området.

Fortiden
I Danmark er der fundet knogler fra vilde heste, som er op til 11.500 år gamle, dengang var hestene et attraktivt bytte for jægere. Vildhestene regnes egentlig for steppedyr, men i Danmark har de også levet i den danske urskov. Det menes, at de sidste af Europas vilde heste forsvandt omkring 1870. Nyere undersøgelser viser, at Exmoor ponyen er den race, der genetisk ligger tættest på den oprindelige vildhest. 

Må man klappe de vilde heste?

Nej, og man skal heller ikke forsøge. Hestene er vilde, og det betyder at førerhingsten og førerhoppen vil forsøge at forsvare deres flok. Hold en afstand til flokken på min 50 m. Hestene er dog vant til at der er mennesker i området.

Må hunden komme med ind i området med de vilde heste?

Nej, desværre. Af hensyn til hestene er hundene desværre nød til at blive hjemme når du besøger området med hestene. Det er dog muligt at gå tur uden for indhegningen med din hund. LÆS OM OMRÅDET

Åbn i Google Maps
Adresse

Gulstavvej

5935

Koordinater

Længdegrad : 10.692015

Breddegrad : 54.724199