©  Foto:

De Vilde Heste - Gulstav Mose

Langelands sydspids er et stort naturområde med åbne græssletter, søer og moser, skove og klinter. Her kan du møde en flok vilde heste af exmoor-racen, som klarer sig selv året rundt – stort set uden menneskers indblanding.

Vilde heste på Sydlangeland

Det er noget helt specielt at se en flok "vilde" heste på op mod 60 dyr, der består af både hingste og hopper i alle aldre. Der kan ses føl og parringer i hele sommerhalvåret, men april og maj er højsæson.

Hestene lever så vidt muligt uden menneskers indblanding. Hvis vinteren er særligt streng og føden knap, bliver der lagt stråfoder ud. Ellers sørger dyrene for sig selv. For at undgå indavl må man dog udskifte førerhingsten med mellemrum. Den nuværende hingst blev hentet hertil i januar 2019.

MIG 23 på Langelands Vilde Heste

Exmoor ponyer

Det menes, at de sidste af Europas vilde heste forsvandt omkring 1870. Nyere undersøgelser viser, at Exmoor ponyen er den race, der genetisk ligger tættest på den oprindelige vildhest.

En exmoor pony er ca. 130 høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben. Pelsen er brunlig og vin­terpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på po­nyens ryg uden at det smelter.

MIG 23 på Langelands Vilde Heste

Området, hvor hestene går, er indhegnet, men der er fri adgang hele året.
Flokken kan næsten altid ses fra hatbakken "Ørnehøj", den ligger i kort gåafstand fra p-pladsen ved Gulstav Mose på Gulstavvej.
(Se evt. folderen om ”Sydlangeland” fra Naturstyrelsen eller find den i metalboksene på P-pladserne i området).

Husk disse 5 punkter når du færdes i indhegningerne:

  • Hold afstand til dyrene – mindst 25 meter
  • Du må ikke klappe eller fodre dyrene
  • Lad være med at gå imellem dyrene. Der skal altid være plads til, at de kan bevæge sig frit
  • Lad føl være i fred
  • Hold hunden i kort snor - eller undlad at tage den med i indhegningen

Opsyn og vinterpleje

Naturstyrelsen Fyn forvalter statens arealer på Sydlangeland, hvor de ”vilde” heste færdes. Hestene lever så vidt muligt uden menneskelig indblanding. Hvis vinteren er særlig streng og føden knap, har Naturstyrelsen et beredskab klar. Der bliver desuden ført dagligt opsyn med hestene hele året rundt.
Skulle du observere mistrivsel blandt de ”vilde” heste, er du meget velkommen til at kontakte Naturstyrelsen Fyn på telefon 72 54 35 52.

Tag på 360 graders opdagelse i området hjemmefra

Digital synliggørelse af langelandske ruter er støttet af Friluftsrådet med udlodningsmidler til friluftsliv.