Skjulte fortællinger fra fortiden

Foto: Morten Gaustad

Gå på opdagelse i historien og besøg Langelands mange stendysser, jættestuer og gravhøje. Du finder fortidsminder overalt på vores ø - nogle er tilgængelige andre er endnu ikke udforsket.

Kort over øhavet efter sidste istid

Foto:raybender

Under sidste istid for 18.000 år siden var hele Sydfyn dækket af en 1 km tyk isgletcher. Da istiden sluttede for cirka 11.700 år siden, var Danmark landfast med Sydengland og Sydsverige. Først da de store iskapper over Nordamerika og Nordskandinavien senere smeltede, steg vandstanden i verdenshavene. De lavtliggende landområder i Det Sydfynske Øhav blev oversvømmet og kun de højeste 55 øer og holme forblev oven vande.

De toner frem ved vejen eller gør sig stilfærdigt bemærket ved det lille seværdighedsskilt Andreaskorset. Giv dig tid til at tænke, hvad det her drejer sig om. Det er ruinen af en fortidig gravplads du står i - et helligt sted - hvor stenalderfolket begravede deres døde.

Hvis du vil læse mere om Langelands fortidsminder, vil vi anbefale dig at købe bogen "Fortidsminder på Langeland" skrevet af Morten Gaustad og udgivet af Langeland Museum.

Logo Friluftsrådet

Foto:Friluftsrådet