Fund fra de første mennesker på Langeland
Der kendes kun få bopladser fra den allertidligste stenalder i Danmark, men på Langeland var der to. Og på markerne ved Hov er fundet én flintespids fra Brommekulturen.
Da sidste istid sluttede for næsten 14.000 år siden, flyttede de første jæger-samlere (kaldet brommekulturen) med renerne nordpå. For brommekulturens folk var flint en vigtig ressource til at lave knive, skrabere, pile og spyd.
Vi kender kun få bopladser fra Brommekulturen i Danmark, men her på Langeland var der to. Og lige netop på markerne ved Hov er fundet én brommespidse fra den allertidligste stenalder.
Da isen smeltede, var Langeland en del af et nordeuropæisk steppeland, som strakte sig hele vejen til England. Datidens tundralandskab var domineret af små buske, mos og græs - som vi kender det fra landskabet f.eks. i Grønland.
Nye fund og undersøgelser fra Langelands Museum tyder på, at der kan være flere bromme- bopladser, hvor der i dag er hav.
Man skal derfor forestille sig hvordan Hov har ligget som en bakketop med udsyn over landskabet mod øst, nord og vest. Og derfor et perfekt sted at få øje på rensdyrerne der vandrede gennem landskabet.
Gåtur i de første langelænderes fodspor
Fra parkeringspladsen på Gulstav Petersensvej kan du gå en vandretur på 2 km i Brommekulturens fodspor gennem Hov Østerstrand og langs Langelands nordkyst. I området lå middelalderborgen Hoborg.
Flere Skjulte Fortællinger
Gå på opdagelse i flere skjulte fortællinger fra Langeland på www.langeland.dk/fortid.
Projektet Langelands Skjulte Fortællinger er støttet af Friluftsrådet og udarbejdet af VisitLangeland og Langelands Museum.