NYHED: Langeland tænder lys i mørket og inviterer til kulturweekend i november

29.10.2021
Foto: Nicolajsen Foto & Film clausnicolajsen.dk

5. - 6. november hylder Langeland sin mørke nattehimmel med en lang række, unikke kulturarrangementer på langs af Langeland. Blandt andet på steder der normalt er lukket for offentligheden. 

Når november-mørket indhyller os, tænder Langeland lys i mørket fra nord til syd. På øen satses der på at skabe en ny tradition for en weekend fyldt med særlige kulturoplevelser i vintermørket. Det langelandske turismeerhverv, frivillige og foreninger står sammen om at skabe en ny event i den mørke tid; Lys i mørket. Arrangementet er skabt for at markere Langeland som et spændende udflugtsmål hele året.

”Vintermørke kan noget helt særligt og er for mange danskere forbundet med hygge indendørs. Men vi vil på Langeland og Strynø gerne vise, at man her hos os kan opleve mørket og den smukke stjernehimmel på fineste vis. Samtidig vil vi gerne give vores gæster nogle helt særlige oplevelser i mørket og heldigvis har vi oplevet stor opbakning fra hele øen med mange kreative arrangementer og villighed til at åbne op på steder, der normalt ikke er åbne”, fortæller borgmester Tonni Hansen. ”Arrangementet skal sætte fokus på, at der bestemt også er dejligt på Langeland udenfor højsæsonen og at der er masser at komme efter både efterår, vinter og forår”, fortsætter Tonni Hansen.

Lys i mørke

Foto:Jeanette Philipsen

Lys i mørket på 5 danske øer

Arrangementet udspringer af samarbejdet mellem de fem ø-kommuner Fanø, Læsø, Langeland, Samsø og Ærø. På alle fem øer kan man opleve særlige kulturarrangementer lørdag d. 6. november. Langeland har som eneste ø valgt at strække begivenheden over to aftener, for at kunne inkludere Strynø og samtidig for at sikre at man kan nå rundt til både Lohals og Bagenkop samme aften.

Hvad kan du opleve?

Fredag og lørdag vil der være et stort udbud af oplevelser skabt specielt til denne weekend – det er alt fra koncerter på anderledes steder til åbent i ellers lukkende anlæg eller lysinstallationer ude og inde.
Langeland har en langstrakt geografi og derfor er der lørdag d. 6. november skabt hotspots rundt på øen, hvor der foregår flere ting og derudover foregår der også ting på vejen til og fra hotspots. Der vil f.eks. være et hotspot omkring Tranekær, hvor flere turismeaktører er gået sammen om at skabe oplevelser i slotsbyen. ”Du kan denne aften få en samlet oplevelse med en rundvisning på slottet, minikoncert i et oplyst hjørne af kunstparken TICKON og varm suppe at styrke dig på serveret af Restaurant Generalen inde i TICKON”, fortæller Jeanette Pichardt, fra Generalen. Tranekær Slot har helt ekstraordinært åbnet op for rundvisninger denne aften, hvilket er noget der ellers kun foregår udvalgte uger om sommeren.

”Vi står sammen i Tranekær om at skabe aktiviteter i byen, som kan tiltrække turister udenfor højsæsonen og derfor var det oplagt at koble os på Lys i mørket”, tilføjer Jeanette Pichardt.

På Sydlangeland åbner Langelands Museum op for bunkeren på Fakkebjerg. Fra toppen af “bjerget” kan man – hvis vejret tillader det – se de nordtyske byer lyse op i horisonten. På Skovsgaard Gods kan besøgende møde naturen gennem kunst, VR og film-installationen “Insektskoven” skabt af den langelandske kunstner Alfio Bonanno. Her kan de besøgende rejse i tid og rum, og se verdenen som insekt, fugl, hund eller menneske.

 

Turismepotentiale i ydersæsonen

Arrangementet Lys i mørket er skabt med støtte fra LAG, Det Europæiske Landbrugsfond for udvikling af landdistrikterne og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. ”Vi arbejder lige nu med to projekter i Erhverv, Kultur og Turisme i Langeland Kommune, hvor vi har fokus på at skabe erhvervsudvikling indenfor turisme og detailhandel. Det forsøger vi at gøre ved at arbejde med at udvide sæsonen og tiltrække flere gæster udenfor højsæsonen. Vi har med eventen Lys i mørket fået god dialog med turismeerhvervet, som spiller aktivt med. Men derudover kunne vi ikke gøre det uden at også foreninger og frivillige har budt ind med hjælp og aktiviteter”, fortæller Jane Jegind, chef for Erhverv, Kultur og Turisme i Langeland Kommune.

Du kan finde meget mere om, hvad og hvor du kan opleve Lys i mørket på www.langeland.dk/lys På hjemmesiden kan du også tilmelde dit arrangement, som du tænker kunne passe ind i rammen.