Frikadellefest på Langeland - frivillige i ølvogn

Barfodsjournalisterne til Frikadellefest

Foto: Liv på Langeland

Byger der går og kommer, det er den danske sommer “ 

Heldigvis var bygerne for en stund drevet over, da´ barfodsjournalisterne´ begav sig ud på festpladsen på Lohals havn. Vores aftalte opdrag var at forsøge at indfange stemningen til Frikadellefesten, og den fanges man jo meget hurtigt ind i. 

Solen skinner, og vi bevæger os hen over havnepladsen, støder ind i tilfældige mennesker og synger spontant i kor med på de velkendte melodier fra Kim Larsens hånd - og hvilken hånd, hvilken folkearv, rigtig godt leveret af `Peter og de andre kopier´. Det er svært ikke at tænke: hvilket fællesskab og hvilken stemning, og den følelse bundfælder sig og bekræftes på vores videre færd hen over dagen

Frikadellefest på Langeland - Højt humør trods regnvejr
Foto: Liv på Langeland

Vi finder i et telt Nordlangelands lokalråd, repræsenteret af Marianne og får samtidig ly for en regnbyge i deres telt.

Nordlangelands lokalråd blev stiftet for godt et år siden på baggrund af kommunens sparekatalog, som bl.a. ville lukke skolen i Snøde. Marianne fortæller, at på den baggrund tænkte mange:  vi må gøre noget for Nordøen, vi må have udvikling i stedet for afvikling. En sætning der nærmest er blevet lokalrådets mantra og som bruges rigtig meget.  

Et af udviklingsinitiativerne er fællesspisning på skolen. Første gang var der 115 tilmeldte, sidste gang 169. Det er lokalrådet og skolebestyrelsen, der laver maden.

Vi kigger og snakker om de mange andre udviklingstiltag på skitsen, som hænger i teltet. Marianne udfolder ideerne, som alle er   centreret omkring skolen, da man ønsker, at skolen skal være det naturlige samlingssted med gode aktiviteter for alle og i øvrigt offentligt tilgængeligt.

Lokalrådet har søgt midler til tiltagene, er i tæt kontakt med kommunen og i øvrigt indstillet på at tage alting i etaper.

Tak for indsatsen.

Frikadellefest i Lohals - Nordlangeland Lokalråd
Foto: Liv på Langeland

Regnen er stoppet, og vi fanges af et stort banner: Støt lokalt, selvfølgelig tænker vi og sætter kurs mod teltet.

Her møder vi et solidt familiesamarbejde om netop at støtte lokalt og sælge de lækreste ´gulddeller´ til havnefesten.

Lillebror Thomas og Emma stiller beredvilligt op midt i travlheden og forsikrer os om, at der også er frikadeller nok til sidst på dagen.  Thomas fortæller, at familien ønsker at sende det vigtige budskab, at man står sammen lokalt – her i boden materialiseret helt konkret ved at Camping pladsen og Restaurant Kaos arbejder sammen med fuld assistance fra ansatte og familie. Heldige dem og os, der nød de gode frikadeller.

Frikadellefest i Lohals - Frikadeller fra de lokale restaurationer
Foto: Liv på Langeland

Selvfølgelig er også Hedo bageriet repræsenteret på pladsen. De er tro mod deres sortiment og sælger sandwich og kager, at dømme efter køen så er der bud efter deres gode varer. 

Frivilligheden topper nok, når vi besøger teltet for foreningslivet. Her er Lohals Loppevenner, Skyttehuset /det gamle Skyttelav og Nordlangelands Idrætsforening sammen om at samle ind til børneaktiviteter og til plejehjemmet. Stærkt lokalsamfund både siger og tænker vi - og bevæger os videre til ølsalget.

Her er også glade frivillige bartendere med sjove hatte, Hawaii- blomsterkranse og højt humør, men de har ikke tid til at tale med os, forstås: musik, fyldt havn både i vandet og på land og nu solskin, altsammrn kalder det på fadøl, om end mobilpay volder nogle udfordringer.

Frikadellefest i Lohals - HEDOs bageri
Foto: Liv på Langeland

Barfodsjournalisterne vil lige runde stemningsbilledet af med nogle tilfældige nedslag  blandt festdeltagerne.

Vi møder en familie fra Slagelse, som ferierede i Humble, og som giver udtryk for benovelse over Frikadellefestens størrelse. De troede, de skulle til en lille hyggelig havnefest. De er begejsterede og vilde med musikken og stemningen.

Vi møder et par fra Odense, som af deres kolonihavenabo er blevet opfordret til at tage til Lohals Frikadellefesten. De tog ikke alene imod opfordringen, men indleverede også frikadeller til konkurrencen. Det stopper ikke her, parret blev forelsket i Langeland og ville nu kigge efter hus på øen.

Vi slentrer på bådebroen og møder en fest på en båd fra Svendborg. Selskabet har tradition for at mødes til havnefesten, og vi taler om, hvor svært det kan være at få en havneplads, men alt var i skønneste orden, og den kolde sommerhvidvin kunne nydes.

Vi taler lidt med akutbilen og får at vide, det mest kan handle om skrammer og dehydrering – men når så mange mennesker stimler sammen, skal der naturligvis være et beredskab, og det er vi glade og taknemmelige for.

Frikadellefest i Lohals - Familien fra Slagelse
Foto: Liv på Langeland

Vi slutter hos dommerpanelet, som fortæller os at der er indleveret 79 sæt frikadeller. Wauww at skulle smage på dem alle. Panelet opsummerer stemningen så fint med tre ord: fest, folkelighed og sammenhold, og ja det kan vi både se og mærke

Lis Sørensen udtrykker det således: når man kører ind i Lohals, så sker der altså bare noget, ja det gør der, og ja det gjorde der – nemlig endnu en vellykket Frikadellefest.  - Tak for den!

Annette Falk & Nynne Højerslev

Frikadellefest i Lohals - Lis Sørensen
Foto: Liv på Langeland