©  Foto:

Øhavsstien på Langeland

Øhavsstien på Langeland er 58 km lang. Stien fører dig langs kysten, tværs over øen gennem flotte naturområder og tre af øens havnebyer: Rudkøbing, Spodsbjerg og Lohals.

En oplevelse for vandrere

Øhavsstien er med sine 220 km en af Danmarks længste vandreruter og binder Geopark Det Sydfynske Øhav sammen. Stien går fra Faldsled på Sydvestfyn til Lundeborg på Østfyn. Fra Lohals, over Rudkøbing, til Henninge Nor på Langeland og videre fra Marstal til Søby på Ærø.

Øhavsstien har et meget alsidigt forløb gennem et enestående kulturlandskab, med flotte naturområder, herregårde, landsbyer og købstæder, som er præget af områdets spændende kulturhistorie. Der er udsigter ud over øhavet, som rummer de hyggelige øsamfund og som er et internationalt anerkendt fugleområde.

 

Forbeholdt vandrere

Øhavsstien er en trampesti forbeholdt vandrere. Øhavsstien er afmærket med blå pictogrammer med en lille hvid vandrer og teksten ”Øhavsstien”. Du kan ikke se fra den ene markering til den næste. Afmærkningerne er sat der, hvor stien ændrer retning, eller hvor der kan være tvivl. Som regel er det meget nemt at følge stien, men følg med på kortet, så du altid ved, hvor du befinder dig, hvis du kommer i tvivl om retningen.

  • Hele stien er åben for færdsel fra klokken seks morgen til solnedgang
  • Hunde skal føres i snor
  • Man må kun færdes til fods – dvs. ridning, cykling og lignende er ikke tilladt
  • Færdslen er på privat ejendom. Tag hensyn til ejerne, vær hensynsfuld og smid ikke affald.
  • Det er ikke tilladt at gøre ophold nærmere end 150 meter fra beboelse
  • Overnatning i telt skal foregå på lejr- eller campingplads eller andre steder, hvor ejeren giver lov
  • I tilfælde af jagt kan stien være lukket, men der vil på stedet blive informeret om en alternativ rute
  • Naturbeskyttelseslovens regler for færdsel i naturen overholdes i det hele taget

 

Øhavsstien - i seks små bider

Vi har her inddelt Øhavsstien på Siø og Langeland i seks mindre strækninger på mellem 5 km (Siø) og 13 km (Rudkøbing - Spodsbjerg).

Du kan gå dem som enkelt strækninger og tage bussen tilbage til dit udgangspunkt eller hentes af en ven. Du kan også kombinere strækningerne og overnatte undervejs. 

Læs mere om dem her

 

Det sydfynske Øhav

Øhavstien går langs med Det Sydfynske Øhav, som er et internationalt anerkendt geosite. Øhavet dækker ca. 1.304 km2 og blev dannet efter sidste istid for ca. 11.700 år siden. Danmark var dengang landfast med Sydengland og Sydsverige og Det Sydfynske Øhav var et sammenhængende landområde med bakker, skove og søer. I takt med at iskapperne smeltede, steg vandstanden i verdenshavene og Det Sydfynske Øhav blev skabt ved en oversvømmelse af de lavtliggende områder. Øerne er datidens bakketoppe og under havet findes stadig mange levn fra stenalderbopladser og stammer fra stenalderens skove. Fra vestsiden af Langeland har du udsigt til det lavvandede Øhav og færgerne fra Rudkøbing tager dig til Strynø og Ærø.