Tonni Hansen Borgmester

Tonni Hansen: Kunst til os alle ~ sammen

Foto: VisitLangeland

Borgmester i Langeland Kommune Tonni Hansen om den langelandske kunst og hvordan kunsten kom ham i møde

Kunstens betydning i vores samfund er enorm, især i en tid hvor vi gennem internettet hele tiden bliver udfordret på, hvad der er op og ned. 

Kunst fryser øjeblikket, når vi står overfor den. Den kræver fuld opmærksomhed og fastholder os i en fordybelse og ro. Den giver anledning til refleksion, eftertanke, ja endog aha-oplevelser og ny indsigt.
 
Kunst er en vigtig bestanddel af vores hverdag og udvikling, derfor er det også vigtigt, at kunsten åbner sig for sin omverden og med sin tiltrækningskraft får endnu flere til at opdage dens betydningsfulde dimensioner. 

Kunst har noget at tilbyde alle, det er bare ikke alle, der ved det. For mig har kunst udvidet min horisont og givet mig ny indsigt og inspiration. Men det lå ikke i kortene at kunst var noget, der skulle berøre mit liv. 

Som langelandsk knægt af en familie, hvor kunst var et billede af en brølende kronhjort ved skovsøen, som hang på væggen, lå det ingenlunde i kortene, at jeg kom til kunsten. Heldigvis kom kunsten til mig. 

Alfio Bonanno arrangerede i 1970’erne Kunst Extemporalen, hvilket betød, at kunstnere kom til Rudkøbing og lavede deres værker på åben gade. Mine kammerater og jeg faldt næsten bogstaveligt talt over flere af de kunstværker, der formede sig, og vi fulgte med i udviklingen. Til sidst måtte vi snige os hen og se hele udstillingen og de færdige værker. 

Her fødtes min interesse for kulturen, men kun fordi den var kommet til mig og ikke ventede på, jeg skulle komme til den. I dag ved jeg, hvor meget fattigere mit liv ville have været foruden kunsten. 
 

Langeland ville også have været meget fattigere uden vores mange fantastiske kunstnere og kunsthåndværkere, der siden 1960’erne har skabt et aktivt kunstmiljø. 
Det kan godt være, at vi er fattige, når vi kigger i kommunekassen, men til gengæld er vi meget rige på ånd, kultur og natur. Overalt på Langeland møder vi og påvirkes vi af kunsten og kulturen, som beriger vores hverdag.

Med støtte fra Øernes Kunstfond har vi i Langeland Kommune gennem det seneste år arbejdet på at udbrede kendskabet til den langelandske kunst og øens kunstnere. Missionen har været at gøre kunsten tilgængelig både for langelænderne og de turister, der besøger øen. Magasinet, som du sidder med, er resultatet af dette arbejde og udgør sammen med en podcast-serie, kortmateriale, ny skiltning og et omfattende online kunstunivers (langeland.dk/kunst) Langelands nye Kunstrute.

Jeg håber, at dette vil bringe kunsten ind i manges liv.

Velkommen til Kunstnernes Ø, 
Langeland.

 

Kunstruten

Kunstruten giver dig mulighed for at kombinere de større kunst- og kulturoplevelser med besøg hos enkelte kunstnere og kunsthåndværkere, samtidigt med at du bevæger dig rundt i den smukkeste langelandske natur og forbi kunsten i det offentlige rum.

Anders Sandøe Ørsted
Ikon - kunst

Kunstruten - Nord/Syd

Sundhedsøen
Vandretur

Kunstruten - Rudkøbing

Alfio Bonanno
Vandretur

Kunstruten - Tranekær

Bagenkop Helle Scharling-Todd
Vandretur

Kunstruten - Bagenkop