Chresten Kruchov

Som ringe i vandet

Foto: Chresten Kruchov

Fotograf Chresten Kruchov står bag Langelandsfotografernes Efterårsudstilling i Nowhuset, Tullebølle

Egentlig synes fotograf Chresten Kruchov, Rudkøbing, ikke, at etableringen af Langelandsfotografernes Efterårsudstilling, som blev startet i 2019, har været særligt besværlig.

Selvfølgelig har det været en form for detektiv-arbejde og har krævet en del samtaler og vurdering af fotos. Men primært synes han, det har været interessant… givende… og sjovt at opspore dygtige fotografer på øen.
“Min hustru Dorthe Møller og jeg købte huset i Rudkøbing i 2002, men flyttede først permanent til Langeland i 2017. Da havde jeg allerede indrettet mig med Galleri Vognporten”, fortæller han om sit fotogalleri, der som navnet fortæller, ligger i hjemmets tidligere vognport, Jens Winthers Vej 3 i Rudkøbing.
Desuden havde han også som deltidslangelænder gennem nogle år deltaget i Kunstnernes Åbne Døre og dermed fået kontakt til en række af øens øvrige billedkunstnere.
“Men det undrede mig, at vi var så få fotografer, der deltog i Åbne Døre. Ikke mindst fordi jeg havde luret, at der var rigtig mange gode fotografer på Langeland”, siger han.
Af den viden opstod ideen om at samle og udstille fotografi.

Langelandsfotografernes Efterårsudstilling

Foto:VisitLangeland

15 fotografer

I de fire år, han nu har arrangeret Langelandsfotografernes Efterårsudstilling, har han bestemt, at det maksimale antal udstillere er cirka 15. Er man først med i gruppen, hører man til. Men hvis man er forhindret, finder Chresten Kruchov sin liste frem med endnu flere interesserede fotografer, der så får muligheden for at deltage. I 2022 var der således et par nye deltagere med.
“Én af de første, jeg tog fat i, var Marianne Skovby Christensen her fra Rudkøbing. Hun havde nemlig fotograferet min hustru og mig, da vi blev gift. For min kone er født her på Langeland i Haugbølle og har foruden sin tvillingebror også meget anden familie boende her på øen.”
Marianne Skovby kunne dog meddele, at hun ikke længere fotograferede, men var begyndt at male. Så hun henviste til sin mand, Leif Christensen, på Langeland kendt som Foto-Leif. Han ville gerne være med i den nystartede foto-gruppe og havde forslag til flere andre. Det samme havde kunstneren Alfio Bonanno, Rudkøbing, der mest er kendt for sine Land Art skulpturer, men også excellerer i fotografi, og som tillige kendte fotografen John Rasmussen, Lindelse. Desuden fik jeg hjælp af kunstmaler Keld Nielsen til at finde fotografer.
Sådan spredte rygtet om fotogruppen sig hurtigt og effektivt som ringe i vandet.
 

Chresten Kruchov

Foto:Chresten Kruchov

Det allerbedste foto

Chresten Kruchov fungerer selv som kurator for Langelandsfotografernes Efterårsudstilling:
“En af de gode ting ved udstillingen er, at vi aldrig har noget tema. Min betingelse for at medvirke er, at fotografen leverer de absolut bedste fotografier. Det betyder ikke noget, om billedet er af ældre dato - blot det ikke har været udstillet tidligere”.
“Jeg har selv haft ældre fotos med”, fortsætter Chresten Kruchov, som med fotoserier tilbage fra slutningen af 60’erne har oplevet en fornyet interesse for bl.a. gamle Street Photos, gadefotos. At se gadebilleder fra dengang er blevet til kunstobjekter, som ikke mindst yngre mennesker finder særligt interessante.
Og fotos har Chresten Kruchov rigeligt af. I tusindvis af fotos - både positiver (fremkaldte fotos) og negativer fylder i hans fotoatelier på den anden side af hjemmets atriumgård.

Chresten Kruchov

Foto:Chresten Kruchov

50 år gamle fotos på udstilling

“Jeg begyndte at fotografere i en meget tidlig alder, men fik til min konfirmation det første rigtig gode kamera, et Altex NB, som var et østtysk apparat fra Dresden”, siger han og peger på et par fotos i udstillingen, som blev knipset for over 50 år siden, men som stadig appellerer til dagens publikum. Det ene af en isspisende pige - det andet af tre børn fra Algeriet.
“Da jeg blev færdig som student, begyndte jeg at kunne leve af min fotografering. Jeg arbejdede som fotohjælper ved forskellige fotografer og filmfotografer, og jeg startede med at kopiere deres stil”, indrømmer Chresten Kruchov, som siden fandt sit eget formsprog og niche.
Som godt tyve-årig blev han tilknyttet forlaget Munksgaard og leverede bog-forsider, foto-illustrationer og dias-serier.
Men da den unge fotograf ifølge eget udsagn altid havde sit fotoapparat hængende om halsen og sin portfolio-mappe under armen med eksempler på sine fotografier, fik han også arbejde ved andre forlag.
“Min mor mente selvfølgelig, at jeg skulle have ‘en rigtig uddannelse’ - noget at falde tilbage på’”, indskyder Chresten Kruchov, som derfor fandt på at uddanne sig til lærer, så han kunne forene sin passion for fotografi med undervisning.
 

Rektor med hang til fotos

Den taktik var god. Han underviste og fotograferede. Han blev optaget af pædagogik og kunne samtidig fotografere til lærebøger. Blev cand.pæd. og forsker på Danmarks Lærerhøjskole og siden rektor, først på Zahle Seminarium og siden på Center for videregående uddannelser - og var samtidig involveret i undervisningsprojekter, hvor han kunne fotografere.
“Hele mit liv har jeg fotograferet i forbindelse med mit arbejde, men også skabt kunstfotos ved siden af, som bl.a er blevet til fotobøger. Men da jeg fyldte 65 i 2011 besluttede jeg mig for at gå på pension og blive fuldtidsfotograf. For hvis jeg skulle have noget ud af det, var det afgørende, at jeg ikke beskæftigede mig med andet…”
 

Chresten Kruchov

Foto:Chresten Kruchov

Chresten Kruchov

Foto:Chresten Kruchov

Fra gadefotos til naturbilleder

Den beslutning har han ikke fortrudt.
“Mit hjerte ligger stadig meget i Street Photos, men efter vi er flyttet til Langeland, er jeg også blevet meget optaget af naturen”, forklarer Chresten Kruchov og viser eksempler fra serien “Himlen Over Rudkøbing”, der er bearbejdede fotos af himlen gengivet i farve over en forgrund i sort/hvid samt den helt aktuelle serie “Kysten Rundt På Langeland”, hvor bl.a. Oehlenschlägers Bøg ved Stengade spejler sin top i bølgen blå… dog her også i sort/hvid.
“At der er mange malere og fotografer på Langeland er helt sikkert fordi øen har så meget at byde på. Jeg tror, at fotointeressen er steget med den lettere tilgang via digitalkameraet, men også fordi mange får lyst til at arbejde mere professionelt med fotografiet i dag”, siger Chresten Kruchov.
Langelandsfotografernes Efterårsudstilling i Nowhuset finder sted hvert år i hele oktober og lidt ind i november. Åbningstiderne kan findes på nowhuset.dk.
Galleri Vognporten på Jens Winthers vej 3 i Rudkøbing holder åbent torsdag-fredag og lørdag samt “når vinden blæser”, som Chresten Kruchov siger og tilføjer, at hvis galleriet er lukket, så står telefonnummeret til ham på skiltet, og så er det bare at lave en aftale.

Kunstruten

Kunstruten giver dig mulighed for at kombinere de større kunst- og kulturoplevelser med besøg hos enkelte kunstnere og kunsthåndværkere, samtidigt med at du bevæger dig rundt i den smukkeste langelandske natur og forbi kunsten i det offentlige rum.

Anders Sandøe Ørsted
Ikon - kunst

Kunstruten - Nord/Syd

Sundhedsøen
Vandretur

Kunstruten - Rudkøbing

Alfio Bonanno
Vandretur

Kunstruten - Tranekær

Bagenkop Helle Scharling-Todd
Vandretur

Kunstruten - Bagenkop