Gå til indhold

Hvad er Land Art

Foto: VisitLangeland

Land Art gør opmærksom på naturen og på vores knappe ressourcer. Samtidig gør kunstretningen op med forestillingen om udødelighed. Men Land Art kan være svær at forstå, fordi kunstformen udfordrer vores gængse opfattelse af, hvad kunst er.

Land Art er kunst, der står ved, at intet varer evigt

Forståelsen for Land Art er ikke en selvfølge. Mange forestiller sig skulpturer som noget varigt i sten eller bronze, der bliver stående i tusinder af år, uberørt af tiden. Men i Land Art er det selve meningen med værket, at det indgår i naturens cyklus og nedbrydes, præcis som mennesket gør allerede fra sit 25. år. Vi fødes, vokser op, når alderdommen og svinder ind igen, til vi dør. Den menneskelige proces kan være smuk eller grotesk.

Indenfor Land Art kan tidshorisonten være sekunder, minutter eller år, men kunstneren bestræber sig dog på, at værket bevarer skulpturelle kvaliteter under forfaldet, om det som i TICKON er en “motorvej” af grene (Organic Highway af Mikael Hansen) eller om det er et øjebliks tørt aftryk af et menneske på en regnvåd vej (Rain Shadow, Andy Goldsworthy)

Kan hverken flyttes eller sælges

I 60’erne skabte de første Land Art-kunstnere deres værker på ofte helt øde og utilgængelige steder. Værkerne var stedsspecifikke og kunne hverken flyttes eller sælges - som et opgør mod det kommercielle i kunstverdenen. De repræsenterede heller ikke nogen materiel værdi, idet skulpturerne blev konstrueret af de materialer, som var på den geografiske location: Grene, sten, jord. Disse dogmer arbejder nutidens Land Art-kunstnere også indenfor.

Del dine langelandske øjeblikke: