Guldsmed Janne Egstrøm

Drømmen om en smykkemesse

Foto: Janne Egstrøm

Janne Egstrøm fra De Gyldne Gemakker flyttede fra Nyborg til Langeland for at finde et mere kreativt miljø

Guldsmed Janne Egstrøm besluttede for godt ti år siden, at der skulle ske noget nyt. Hidtil havde hun gennem en årrække drevet guldsmedeværksted og butik i Nyborg, men havde mod på en mere kreativ hverdag og valgte at flytte til Langeland.

Og siden har hun bogstaveligt talt haft hænderne fulde: Guldsmedeværkstedet i hjemmet i Lejbølle hører nu primært den stille vintertid til, for sæsonens hverdage er fyldt op med andre kreative sysler: Butikken “De Gyldne Gemakker” bag Tranekær Slot, der foruden Janne Egstrøms egen smykkekunst også rummer kunsthåndværk, boligtilbehør og delikatesser. Få skridt derfra ligger Orangeriet, Janne Egstrøms og hendes mands café, og til den anden side Tranekær Slots berømte hønsehus, der nu fungerer som parrets Bed & Breakfast. Endelig afholder hun også smykkekurser.

ring af Janne Egstrøm

Foto:Janne Egstrøm

Det kreative islæt

“Jeg forestillede mig, at jeg her på Langeland havde bedre muligheder for at bygge noget kunstnerisk op… at jeg kunne dyrke det kreative islæt mere, end jeg gjorde i Nyborg, hvor min forretning var kommerciel, og hvor samarbejdet var med de øvrige butikker i byen - skohandlere, tøjbutikker, frisører…”

Det kreative miljø på Langeland har ikke skuffet Janne Egstrøm.

“Men drømmen om at have mere kontakt til øens andre kunsthåndværkere og kunstnere har jeg ikke haft tid til at forfølge endnu”, konstaterer Janne, der med forklæde om livet kommer direkte fra køkkenet, hvor hun har været i gang med at forberede frokost til morgendagens ryk-ind.

Messe for smykkekunst

Kongstanken for Janne Egtrøm er på et tidspunkt at få tid og overskud til at kunne arrangere en hel messe med langelandsk guldsmedekunst. Med smykker både af uddannede guldsmede og lokale smykkekunstnere.
Selv er hun uddannet i guldsmedefaget og har en forkærlighed for at skabe nyt af gammelt, med smykkets historie som den gennemgående røde tråd. Som hun siger med et nik mod det røde slot: “Her holder vi jo til midt i historien”.
“Når en kunde kommer ind med et gammelt smykke, der skal smeltes om til et nyt, bruger jeg min intuition og min evne til at se. Se hvilke farver, kunden sværger til, se hvilken stil og hvilken type kunden er. Om det er en lille petit-model eller en person, der har mere volumen”, forklarer hun og tilføjer, at det allervigtigste faktisk er kundens forhold til det gamle smykke.

Som guldsmed sværger hun til natur-materialer. I montrene er smykker med ibenholt, hestehår, rav, perler, skind og pels, men også ædelstene indgår, demonstrerer hun med sine ørenringe af indfattede lys-fangende petroleumsfarvede flourit-sten, der lystigt dirrer af aktivitet.

Arvesmykkernes historie er vigtig. “Med arvesmykker er det afgørende for mig, at der skal være noget i det nye smykke, som indikerer, at det her faktisk engang var moster Annas armbånd”, siger Janne Egstrøm


Det er der også brug for

Med mellem 10.000-15.000 gæster gennem såvel cafeen som butikken De Gyldne Gemakker, er der ikke tid til at bruge sommeren til ren afslapning. 

Hver ledig stund bliver udnyttet til forberedelse af mad eller til at skabe nye smykker.
“Medicinhaverne betyder rigtig meget for os her”, siger hun og understreger, at med den publikumstilstrømning af sultne besøgende, Medicinhaverne akkumulerer, var hun og manden simpelthen nødt til at lave en frokostrestaurant…
 

Kunstruten

Kunstruten giver dig mulighed for at kombinere de større kunst- og kulturoplevelser med besøg hos enkelte kunstnere og kunsthåndværkere, samtidigt med at du bevæger dig rundt i den smukkeste langelandske natur og forbi kunsten i det offentlige rum.

Anders Sandøe Ørsted
Ikon - kunst

Kunstruten - Nord/Syd

Sundhedsøen
Vandretur

Kunstruten - Rudkøbing

Alfio Bonanno
Vandretur

Kunstruten - Tranekær

Bagenkop Helle Scharling-Todd
Vandretur

Kunstruten - Bagenkop