site logo

Tranekær Slotspark

TICKON - hvad er naturskabt og hvad er menneskeskabt?

En slotspark fyldt med kunstformen ”Land art”

Slotsparken ved Tranekær Slot er et fantastisk udflugtsmål hele året rundt. Parken og slottet tilhører familien Ahlefeldt-Laurvig, som i 1993 overdrog parkens udsmykning til TICKON – Tranekær Internationale Center for Kunst Og Natur. Siden da har over 20 danske og internationale kunstnere af høj klasse skabt deres værker i selve parken. Det drejer sig om såkaldt Land Art – en kunstform, som indebærer, at de ofte gigantiske kunstværker bygges på stedet af organisk materiale, bl.a. træ, jord og sten. Dermed skabes værker, som på forunderlig vis indgår i naturen, men som samtidig er underlagt naturens nedbrydende kræfter for, på et tidspunkt, helt at forsvinde.

Med andre ord, ud over stor skønhed oplever man livets cyklus i kunstnerisk form. Af samme grund resterer for tiden kun 15 af de oprindelige værker, da ideen er, de ikke skal repareres. I stedet kommer helt nye kunstværker til, i den forbindelse har forskellige fonde været en stor hjælp.

Tranekær Slotspark

Som besøgende i TICKON er der plads til at gå på opdagelse, idet slotsparken total dækker et område på ca. 83 ha. Dog er det stort set i området omkring slots søen, man finder kunstværkerne, som alle er markeret i parkens brochure med kort. Det er spændende at gå på opdagelse i den frodige natur, hvor et kunstværk pludselig kan dukke op. Det åbner øjnene for både natur og kunst. Nogen gange kan man blive helt i tvivl; hvad er naturskabt – hvad er menneskeskabt?

Parken er åben hele året fra solopgang til solnedgang.