©  Foto:

Øhavsstien: 13 km - Rudkøbing - Spodsbjerg

Øhavsstien tager dig tværs over Langeland fra Rudkøbing til Spodsbjerg. Du bevæger dig fra Langelands vestkyst mod det lave vand i Det Sydfynske Øhav over til østkysten mod det dybe Storebælt.

Rudkøbing er Langelands eneste købstad og er anlagt allerede i 1100-tallet.

Inden du stiger på Øhavsstien ved Rudkøbing Havn, bør du tage dig tid til at nyde den gamle købstad med de fine små gader og en hyggelig bymidte. Byen har, som det er almindeligt, to torve: Gåsetorvet og Torvet. Ved Torvet ligger det gamle rådhus, som i dag er flot restaureret og bruges til sognehus. Herfra overvågedes tidligere torvehandelen og byens betjent havde arrest i rådhusets kælder.

På Gåsetorvet står en statue af kemikeren og fysikeren H.C. Ørsted (1777-1851) lige overfor byens tidligere apotek, hans fødested. H.C. Ørsted arbejdede med kemi og fysik og blev kendt som den, der opdagede elektromagnetismen. Du kan lære mere om H.C. Ørsteds virke og opfindelser på byens H.C. Ørsted udstilling. I byens centrum finder du Langelands Museum med spændende udstillinger af genstande fra oldtid til nutid.

Frisk frugt i Peløkke

Området langs kysten mellem Peløkke og den gamle landsby Rifbjerg er præget af frugtavl, og høsten blev førhen udskibet herfra. Skippere på små jagter, de såkaldte pæreskuder, opkøbte frugt hos frugtavlerne og sejlede den til København og andre større byer. Her blev frugten solgt direkte fra dækket til folk på kajen. I dag kan du finde en lækker gårdbutik med dejlig most og frugt til at nyde på din tur.

Også på din videre vej gennem Kassebølle finder du frugtavl og gårdbutik.

Tullebølle med smuk kirke, gadekær og shelters

Tullebølle kirke er en af de smukkeste af Danmarks mange middelalderlige kirker fra 1400-tallet. På tårnet står 1830 under et kronet monogram. Det var Tranekærs ejer, der havde købt sig ind som medejer ved en restaurering.
I kirken er der 12 steder malet de såkaldte viekors. Det er de steder, hvor biskoppen lagde sin hånd på kirkens mur under indvielsen til helligt hus. Du kan læse om kirken og dens smukke kalkmalerier i våbenhuset.

Midt i Tullebølle finder du Tullebølle Fritidspark skabt af lokale ildsjæle. Her kan du overnatte i parkens to shelters.
Tullebølle har stadig et fint gadekær. Gadekær er oprindelig betegnelse for et kær (et naturligt eller gravet vandhul) i landsbyens fælles gadejord. Langeland har ca. 50 gadekær. Gadekær har, ud over naturmæssige og kulturhistoriske værdier, ofte også en stor rekreativ betydning og har fungeret som samlingssted for landsbyen.

Spodsbjerg - færge og fiskeri

Spodsbjerg er i dag en aktiv færgehavn, og der drives såvel erhvervs- som lystfiskeri fra den eneste havn på Langelands østkyst. Allerede i middelalderen var her et færgested til Lolland. I 1884 etablerede Sydfynske Dampskibsselskab en færgeforbindelse fra en nyanlagt dampfærgebro, og den dag i dag er det stadig færgetrafikken der giver byen puls. Den smukke bygning ved færgehavnen er oprindelig endestation for jernbanen fra Rudkøbing, der fungerede fra 1911 til 1962.
Spodsbjerg byder på gode og børnevenlige sandbundsbadestrande - perfekt til SUP og andre vandsportsaktiviteter.

SHORES Langeland

På Langeland arbejder vi med projektet SHORES Langeland. Langeland er mest kendt for særdeles attraktivt lystfiskeri, men kysterne på øen og det lavvandede øhav er også meget velegnede til aktiviteter som kajak, SUP, surf og sejlads, ligesom vi har mange der kommer hertil for at dyrke UV-jagt og dykke på vores mange vrag. Spodsbjerg er meget kendt og benyttet af lystfiskere som kommer langvejs fra - også langt nedefra Europa - for at fiske her, ofte er havnen tæt pakket med biler og bådtrailere. Men også dykkere tager ud herfra for at udforske de mange vrag, som ligger ude i bæltet ud for Langelands kyst.

Vi anbefaler også:

Besøg Strynø

Besøg Strynø, hvor du kan opleve den særlige ø-stemning, som indfinder sig, når færgen er sejlet. Besøg Øhavets Smakke- og Naturcenter, hvor du kan leje kajak eller SUP, sejle i smakkejolle eller komme på sælsafari. Tag turen op i byen, hvor majtræet pryder byens centrum og kirken, som er tegnet af arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen, et par af 1800-tallets mest anvendte arkitekter i København (fx Det Kgl. Teater, Statens Mueseum for Kunst m.fl.) står som et levn fra en tid, hvor der var 800 beboere på Strynø.

Praktisk at vide

Overnatning:
I Rudkøbing finder du både hoteller, B&B, campingplads og vandrehjem
I Spodsbjerg finder du campingplads med mulighed for at leje hytter og ferielejligheder

Indkøb:

Rudkøbing
Spisesteder: Rudkøbing og Spodsbjerg, hvor du kan nyde frisk fisk