©  Foto:

Øhavsstien: 12 km - Spodsbjerg - Tranekær

Øhavsstien fra Spodsbjerg og Tranekær byder på smuk kystvandring ud til bæltet, hvor en livlig skibstrafik præger udsigten. Ved Stengade får du historiens vingesus på det sted hvor nationalmelodien siges at være skrevet. Slotsbyen Tranekær har en helt særlig atmosfære og spændende attraktioner at udforske.

Spodsbjerg - færgehavn og fiskeri

Spodsbjerg er i dag en aktiv færgehavn, og der drives såvel erhvervs- som lystfiskeri fra den eneste havn på Langelands østkyst. Allerede i middelalderen var her et færgested til Lolland. I 1884 etablerede Sydfynske Dampskibsselskab en færgeforbindelse fra en nyanlagt dampfærgebro, og den dag i dag er det stadig færgetrafikken der giver byen puls. Den smukke bygning ved stiens start er oprindelig endestation for jernbanen fra Rudkøbing, der fungerede fra 1911 til 1962.
Spodsbjerg byder på gode og børnevenlige sandbundsbadestrande - perfekt til SUP og andre vandsportsaktiviteter.

SHORES Langeland

På Langeland arbejder vi med projektet SHORES Langeland. Langeland er mest kendt for særdeles attraktivt lystfiskeri, men kysterne på øen og det lavvandede øhav er også meget velegnede til aktiviteter som kajak, SUP, surf og sejlads, ligesom vi har mange der kommer hertil for at dyrke UV-jagt og dykke på vores mange vrag. Spodsbjerg er meget kendt og benyttet af lystfiskere som kommer langvejs fra - også langt nedefra Europa - for at fiske her, ofte er havnen tæt pakket med biler og bådtrailere. Men også dykkere tager ud herfra for at udforske de mange vrag, som ligger ude i bæltet ud for Langelands kyst.

Et mekka for Lystfiskeri

Med 152 kilometer kystlinje byder Langeland på et væld af fiskemuligheder året rundt. Placeringen mellem det varme flade øhav og den kølige Østersø giver exceptionelle opvækst- og opholdsbetingelser for mange forskellige fiskearter. Kysten fra Stengade Skov til Tranekær Fyr er et af de bedste stræk på Langeland – på vise tider af året kan du oplever rækker af håbefulde lystfiskere stå og fiske fra kysten.

Bådskure og alverdens skibe

Øhavsstien mod syd langs stranden krydres af store skibe, der følger den snørklede dybvandsrute tæt på kysten. 25.000 skibe passerer Langelandsbæltet hvert år - på vej til eller fra verdens største brakvandshav, Østersøen. De store færger fra Kiel til Oslo eller Gøteborg er et imponerende syn.
To steder ser du bådskure på diget lige syd for Stengade Strand. De små båd- og redskabsskure fra kystfiskeriet er levn fra næsten svundne tider. Indtil for 30-40 år siden var det givtigt at fiske fra kysten med ruser eller bundgarn, der hver sensommer blev sat mellem store, nedrammede pæle. I dag bruges og vedligeholdes de få tilbageværende skure og fiskepladser af fritidsfiskere.

Stengade strand og skov - Oehlenschlägers Bøg

Du er ikke i tvivl, når du ankommer til Stengade skov med det ikoniske bøgetræ på kanten af kysten. Det store, flerstammede, 200 år gamle bøgetræ står helt nede ved stranden. Det hedder "Oehlenschlägers Bøg", fordi det siges, at det var her han skrev vor nationalsang. "Der er et yndigt land, det står med brede bøge - nær salten østerstrand".

Skansen inde i skoven er én af de mange, der blev opført rundt om i landet under Englandskrigene 1807-14. Her stod også en kanon, der kunne skyde langt ud over vandet og dermed bevare herredømmet i bæltet. Ingen ved i hvor stort omfang skansen indgik i krigen, men der berettes om dens rolle den 21. august 1808, hvor 9000 spanske soldater, der havde været på Langeland hele sommeren, skulle udskibes fra Stengade Skov og Spodsbjerg til engelske krigsskibe.

Gamle diger

Diget ved skovbrynet er 200 år gammelt. Efter 1805 sluttede fæstebøndernes ret til at have husdyr i skoven. Danmark manglede træ til kongens flåde, hvorfor Danmarks skove nu kun skulle producere træ. Husdyrene blev holdt ude af digerne, så de ikke åd de små træer. Skovene blev en "fredsskov". Nogle skovdiger er dog sat af godsejerne for at holde på vildtbestanden. Der er således diger af jord med en grøft eller stendiger rundt om næsten alle langelandske skove.

Vådområdet Botfte Skovmose

Vådområde, på ca. 70 hektar, øst for Tranekær. Øhavsstien går igennem den sydlige del. Området er privat ejet, der er derfor ikke adgang udenfor de etablerede stier. Det er muligt at vandre videre langs stranden til Østrig og derfra via offentlig vej komme rundt om området, Der er flere steder fantastisk udsigt over vandfladerne. Turen er ca. 5 km.

Slotsbyen Tranekær

Landsbyen Tranekær rummer et enestående kulturmiljø med en særpræget natur, kulturskove, Tranekær Slot og de tilhørende marker med skovklædte hatbakker. Tranekær er samtidig en af Danmarks få velbevarede slotsbyer. Her boede funktionærer og håndværkere med tilknytning til slottet. Generalløjtnant Frederik Ahlefeldt-Laurvig lod i 1800-tallet nordtyske arbejdere opføre slotsbyen med lærerseminarium, maskinfabrik og landets første sukkerfabrik. I slotsparken finder du kunstparken TICKON med Land Art værker af internationale kunstnere. Besøg også Medicinhaverne, som rummer Nordeuropas største samling af medicinplanter. Medicinhaverne drives af frivillige og består af snart seks runde temahaver, som hver er på 800m2.

Praktisk at vide
Overnatning:
I Spodsbjerg finder du campingplads med mulighed for at leje hytter og ferielejligheder
I Tranekær finder du B&B

Indkøb:
Spisesteder:
Spodsbjerg, hvor du kan nyde frisk fisk
Tranekær, hvor du kan nyde gourmet og cafémad, is og kaffe