Gulstav

Stine Kähler: Langeland - en hemmelig perle

Foto: Mikkel Jézéquel

Kurator og kunstformidler, Stine Kähler: Langeland har et kæmpe kunst-potentiale. “Når jeg kører over broerne fra mit hjem på Sydfyn og til Langeland,  føler jeg altid, at jeg kommer til en uopdaget perle”, siger Stine Kähler

Og perlen er dels den langelandske kunst, men også naturen: Gulstav-strandens runde, glatslebne sten, de vilde heste i flok, tystheden i de store skove, bølgeskvulpet der slikker sandet. “Jeg bliver simpelthen blæst omkuld af den langelandske natur, som er lige udenfor døren…” 

“I den sammenhæng er TICKON en slags tidslomme. Skabt for over tredive år siden, men i dag superaktuel med parkens tanker om bæredygtighed, naturen, kroppen. 
TICKON har virkelig fået en fornyet relevans, og er nok det sted på øen, jeg oftest besøger, fordi de stedsspecifikke skulpturer i den grad hænger sammen med det, jeg selv arbejder med som kurator, siger Stine Kähler, der også har gang i et spirende samarbejde med parken. 

I TICKON får kunsten maksimal plads, konstaterer hun og tilføjer, at hun med sin kunstfaglige baggrund og sit virke som kurator vurderer, at Langeland har et kæmpe potentiale som kunstens ø - netop fordi der her er både fysisk og psykisk rum for muligheder og udvikling, hvis man har viljen. 

TICKON

Foto:By Broch

Fantasien får plads 

Naturen er i den sammenhæng også vigtig - ikke mindst for den langelandske kunst. For lyset og vandet har i over 60 år trukket kunstnere til øen og skabt en slags kunstnerkoloni. 
”Ikke som Skagensmalerne eller Fynbomalerne. Den langelandske kunst giver et mere spraglet udtryk - rodet… men på den gode måde”, siger Stine Kähler. 

Mens Skagensmalerne og Fynbomalerne har et mere ensartet og forfinet udtryk, er den langelandske kunst i højere grad båret af, at fantasien får lov at leve lidt mere. 
 

“Skabertrangen er på en måde til stede hele tiden. Så du maler et lærred eller drejer en skål eller snitter i et stykke træ - det er som om behovet for at skabe noget opstår i det frirum, Langeland giver med sin stilhed og ro”.

Stress og networking 

I København er der ferniseringer hver torsdag og arbejdsdagen handler i meget høj grad om at blive eksponeret og om at networke, og det kan let blive en stressfaktor, som ikke altid er den bedste forudsætning for at tænke frit og skabe nyt. Selv i Svendborg er storbystemningen rykket tættere på og kan måske være med til at kvæle umiddelbarheden i kunsten, mener Stine Kähler. 

Hun forestiller sig derfor, at mange af kunstnerne har fundet sig til rette på Langeland, fordi de her får tiden og roen til at udvikle sig på egne præmisser og i eget tempo, eller bare bruge tiden på at eksperimentere og forsøge.

Kunstruten

Kunstruten giver dig mulighed for at kombinere de større kunst- og kulturoplevelser med besøg hos enkelte kunstnere og kunsthåndværkere, samtidigt med at du bevæger dig rundt i den smukkeste langelandske natur og forbi kunsten i det offentlige rum.

Lyt til Kunstnernes Ø

Kunstruten

Sundhedsøen
Vandretur

Kunstruten - Rudkøbing

Alfio Bonanno
Vandretur

Kunstruten - Tranekær

Bagenkop Helle Scharling-Todd
Vandretur

Kunstruten - Bagenkop