Statue af H.C. Ørsted i Rudkøbing

Et verdenskendt bysbarn: H.C. Ørsted

Foto: VisitLangeland

H.C. Ørsted har gennem sine opdagelser indenfor naturvidenskaben og bidragelse til kulturverdenen både i og udenfor Danmark været et forbillede for mange. 

H.C. Ørsted er født i 1777 og opvokset i Rudkøbing nær Gaasetorvet, hvor han stadig står og pryder bybilledet som statue. De mange sommerfugle i byen er til ære for ham og på udstillingen kan man lære om hans liv, hans arbejde med naturvidenskab og sprog, samt genskabe nogle af hans mest kendte eksperimenter. 

Hverdagserfaringen påtvinger naturen os, til iagttagelse indbyder den os. Eksperimentet skaber vi selv, det er et værk af vor fuldeste frihed. - H.C. Ørsted

Ørsted og de 2000 ord

Ud over kemien og fysikken havde Ørsted mange andre interesser, han engagerede sig blandt andet heftigt i datidens kulturliv, og var bekendte med flere indflydelsesrige mennesker fra samtiden, eksempelvis H.C. Andersen og Oehlenschläger. H.C. Ørsted skrev digte og anmeldte litteratur, og så var han meget engageret i det danske sprog, og har været ophavsmand til omkring 2.000 ord, hvoraf mange stadig bruges i daglig tale i dag.

Anders Sandøe Ørsted - den tredje statsminister

Ørstedsbrødrene Hans Christian og Anders Sandøe har begge sat deres præg på det samfund vi lever i i dag. Når det kommer til HC Ørsteds lillebror Anders Sandøe Ørsted er emnet ikke elektromagnetisme eller andre fysiske fænomener der er i fokus, det handler derimod om paragraffer og lovgivning. 

Han er en af hovederne bag omfattende ændringer i dansk strafferet og tilblivelsen af den grundlov der stadig bruges i dag og var Danmarks tredje Statsminister.