Lys i Mørket på Langeland

Pressemeddelelse: Bæredygtigt lys i novembermørket på Langeland og Strynø

20.9.2022
Foto: Vitus Larsen

Når der igen i år tændes Lys i Mørket den første weekend i november, bliver det i år med fokus på bæredygtighed og energibesparelse. Projektet har netop fået bevilget 35.000 kr. af Nordea-Fonden, midlerne skal anvendes til at sætte endnu mere lys på kulturweekenden.

Lys i Mørket er en kulturweekend på de danske øer i vintermørket. I 2021 blev succesen grundlagt med mere end 50 arrangementer på Langeland og Strynø, hvor de besøgende i novembermørket kunne opleve musik, gøgl, lys, kunst og besøge normalt ikke tilgængelige steder rundt på vores lange ø. 
 

Fokus på bæredygtige løsninger 

Mens adskillige andre kulturarrangementer på stribe aflyses rundt i hele landet, har arrangørerne af Lys i Mørket valgt at holde fast og gennemføre det planlagte arrangement. 
“I stedet for bogstaveligtalt at trække stikket på arrangementet, har vi valgt at gennemføre årets Lys i Mørket med et langt større fokus på bæredygtighed” udtaler formand for Erhverv-, Kultur- og Turismeudvalget i Langeland Kommune Jørgen Nielsen. “Vi vil opfordre vores aktører til at tænke kreativt. I stedet for elektrisk lys, kan man tænde bål, fakler og stearinlys. De besøgende kommer iført overtøj, så man behøver ikke skrue helt op for varmen og vi vil på vores sociale medier opfordre de besøgende til at fylde bilen, for at minimere antallet af trafikanter på vejene” fortæller Jørgen Nielsen, der samtidig slår fast at det er vigtigt at holde fast i kulturtraditionerne, så længe det gøres velovervejet og strømbesparende. Derudover fortæller projektleder Mads Hansen, at de midler arrangementet i 2021 modtog i støtte fra Ø-strøm blev anvendt til at leje LED-lamper der oplyste vandtårnet i Rudkøbing, Fakkebjerg Fyr, Tobaksladen og en række af øens kirker. “De lamper vi anvendte sidste år, var alle på genopladeligt batteri og kunne derfor oplades inden arrangementet, når der var overproduktion af grøn strøm. Efter at have været tændt hele lørdag aften, var der stadig over 70% af strømmen tilbage på batteriet” udtaler Mads Hansen. Ø-strøm støtter også Lys i Mørket igen i år. 
 

Tilskud til lokale arrangementer 

Økonomiudvalget i Langeland Kommune valgte i fredags at afsætte 15.000 kr. fra Udviklingspuljen som skal fordeles mellem lokale foreninger, organisationer eller grupper af borgere, der ansøger Lys i Mørket om et tilskud til et arrangement.  
“Vi ønsker at videreformidle mindre beløb til små gode idéer, hvor borgerne ikke selv har midler til finansiering. Har man eksempelvis et lokalt orkester, der mangler en højtaler for at kunne lave en koncert til Lys i Mørket, kan man søge om tilskud til sit arrangement” udtaler Mads Hansen, projektleder på Lys i Mørket. 
21. oktober 2022 er deadline for ansøgning om tilskud. Erhverv, Kultur og Turisme i Langeland Kommune udvælger herefter hvilke af de ansøgte projekter der skal modtage midler. Læs mere på langeland.dk/lys 
 
Samtidigt modtog Lys i Mørket også tilsagn fra Nordea-Fonden om støtte på 35.000 kr. Midlerne skal anvendes til leje af lys og projektorer, som kan skabe spektakulære scenerier rundt på øen. Projektgruppen arbejder lige nu på forskellige idéer som f.eks. at oplyse en hatbakke, projektere animationer på udvalgte bygninger som eksempelvis siloen i Rudkøbing eller Tranekær Slot.  
“I mørket er lys et enkelt virkemiddel til at skabe nye visuelle oplevelser af ellers velkendte steder" udtaler Mads Hansen fra Erhverv, Kultur og Turisme i Langeland Kommune. Samtidig har 
 

Lys i Mørket finder sted første weekend i november. Fredag d. 4. november med aktiviteter i Rudkøbing og på Strynø. Lørdag d. 5. november med aktiviteter på hele Langeland. Læs mere og tilmeld dit arrangement på www.langeland.dk/lys 

 

FAKTABOKS 
Lys i Mørket er skabt i projektet ØHigh5 - et turismesamarbejde støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen mellem ø-kommunerne Ærø, Samsø, Læsø, Fanø og Langeland, som en aktivitet der skal tiltrække gæster og skabe oplevelser for de lokale udenfor højsæsonen. 
 
Netværksmøde med fokus på Lys i Mørket 
I den kommende tid afholdes tre lokale Get2Gether netværksmøder i Rudkøbing, Bagenkop og Lohals, med fokus på samarbejde mellem aktører og foreninger - bl.a. om aktiviteter til Lys i Mørket. 
Dato for arrangementerne oplyses sidst på ugen på langeland.dk/lys 

 

Kontakt 
Jørgen Nielsen, formand Erhverv-, Kultur- og Turismeudvalget, Langeland Kommune 
30 26 54 18 

Mads Hansen, projektleder Lys i Mørket, Erhverv-, Kultur- og Turisme, Langeland Kommune 
20 47 84 83 
 

Foto:Nordea-Fonden