Gå til indhold
©  Foto:

Stoense Kirke

I Stoense på det nordlige Langeland ligger denne fine kirke, som startede med at være anneks for Snøde kirke.

Kirken er åben i gravarbejderens arbejdstid, men er også et pænt skue udefra. 

Historie

Det er formodet at kirken oprindeligt er bygget i middelalderen, men den er blevet forlænget mod vest og har fået hvælvinger i år 1600. Med ombygningen kom tårnet til, bygget oven på koret, hvilket er ret usædvanligt. En anden usædvanlig ting er at det ikke vides med sikkerhed, hvem der har bygget dette tårn. På tårnets østside står skrevet årstallet 1600 og initialerne NH og HH, men det vides ikke præcis hvem disse initialer tilhører. I slutningen af 1700-tallet blev der foretaget endnu en udbygning denne gang mod nord. Man kan stadig se forskellige spor af de ældre karakteristika, som kirken havde, f.eks. kan man indenfor se rester af den tilmurede norddør, og på murene er der spor af rundbuede vinduer.

Kirken har en omhyggeligt udskåret og fager altertavle med en nadverscene udskåret med stor snilde. Alle de tolv disciple og Jesus i midten kan ses og de har alle individuelle og særegne træk. Kirken rummer også en flot prædikestol i snitværk fra omkring 1635, som skildrer Kristi historie. Kirken har desuden glasmalerier af Maja Lisa Engelhardt.  

I 1956 skete den store modernisering af kirken, hvor flere af kirkens træk blev udbedret og erstattet. Efter en brand i 2012 var Stoense kirke lukket i 2 år, mens der igen blev restaureret og åbnet i 2014.

Den blodige beretning om kirketårnet i Stoense

Der er ikke enighed om hvem, initialerne NH og HH som står skrevet på tårnets østside, tilhører. En beretning af byskriver Peder Rasmussen fra 1849 giver et bud på en forklaring. Det er en dramatisk fortælling med intriger, tabt kærlighed, brødre i strid og ultimativt en rejsning af kirketårnet i år 1600. 

 

Kilde: Kirkerne på Langeland, Langelands Museum

 

Registreret BIKE FRIENDS

Del dine langelandske øjeblikke: