©  Foto:

Heerwagen Keramik

Karin og Erling Heerwagen er kendt i hele verden for deres fantasifulde keramik

Et fantasifuldt univers

Helt mod nord, næsten ude på Hou, viser et fint lille skilt over for Hou skole vej til Heerwagens Keramik. Gennem mange år har Karin og Erling Heerwagen her skabt deres eget univers fuld af fantasifulde figurer, som med tiden er blevet ikoniske symboler for Langeland og for langelandsk kunsthåndværk.

Heerwagen-parret mødte hinanden, da Erling som uddannet pottemager var drejer hos Bjørn Wiinblad, og Karin ansat som vikar samme sted. Hun var keramikeruddannet fra Kunsthåndværkerskolen.

I 1964 flyttede de til Hou, og huset, som de tidligere havde besøgt gamle venner i, blev nu deres bolig og værksted.

Som kunstnerpar blev Karin og Erling Heerwagens keramik ikke alene landskendt, men også internationalt kendt, da de i nogle år eksporterede deres krus, tekander, skåle, æggebægre, lågkrukker til hele verden gennem kunsthåndværkerbutikken Den Permanente på Vesterport i København. Da butikken lukkede i 1981, åbnede Heerwagen i stedet butik hjemme i Hou, som stadig har åben i påsken og på udvalgte lørdage om sommeren.

Fantasiful keramik, håndlavet på Langeland af parret Heerwargen

Upåvirket af tidernes trends

Om keramik skulle være pastelfarvet eller i stentøjslerets naturlige farve, om trenden sagde streng form-minimalisme eller barokke krummelurer, så har Heerwagen holdt sig til det enkle naivistiske udtryk med de karakteristiske runde former som kendetegn. Ikke mindst i keramikfuglene, der er blevet en slags signatur-figur for Heerwagen eller i de malede motiver, der refererer til Langeland med træer, fugle, bakker og frodige kvinder, hvis bryster har form som de langelandske hatbakker.