Ikonisk fulg af Heerwagen

Heerwagen Ikonisk langelandsk keramikperle

Foto: Heerwagen

“Vi har jo været her altid”, siger keramiker Erling Heerwagen fra Hou, om det faktum, at hans og hustruen Karins keramik er blevet ikoniske symboler for Langeland og for langelandsk kunsthåndværk. 

Heerwagens naivistiske stil har holdt siden 1964.

Karin Heerwagen døde i april 2021, og rystet over at være blevet alene valgte Erling Heerwagen at lukke værksted og udsalg.  Det gav telefonstorm. For når man “altid har været der”, var det svært at forstå for Heerwagens trofaste kunder, at der ikke var noget at købe. 

Af den grund besluttede Erling Heerwagen, at når han også som 82-årig stadig hygger sig med sit fag, pottemageriet, vil han bruge de mørke vinterdage på at dreje nye emner, så han kan holde åbent i påsken og på udvalgte lørdage sommeren igennem. 

Heerwagen-parret mødte hinanden, da Erling som uddannet pottemager var drejer hos navnkundige Bjørn Wiinblad, og Karin var ansat som vikar samme sted. Hun var keramikeruddannet fra Kunsthåndværkerskolen.

Eksport til udlandet 

Spørgsmålet er, om det var Karin og Erling Heerwagen, der fandt Langeland eller Langeland, der fandt dem, da parret tilbage i starten af 60’erne sejlede til Langeland og tog turen gennem hele øen. 
I 1964 fyttede de til Hou, og huset, som de tidligere havde besøgt gamle venner i, blev nu Heerwagens bolig, værksted, liv.  

Som kunstnerpar blev Karin og Erling Heerwagens keramik ikke alene landskendt, men også  internationalt kendt, da de i nogle år eksporterede deres krus, tekander, skåle, æggebægre og  lågkrukker til hele verden gennem kunsthåndværkerbutikken Den Permanente på Vesterport i København.  

Da butikken lukkede i 1981, åbnede Heerwagen i stedet butik hjemme i Hou. Og det passede dem på mange måder godt. Bedre indtjening, dejlig kontakt med kunderne,  ingen besværlig transport med keramikken.

Signatur-fuglen 

Den heerwagenske stil har klaret 50 år gennem alle modeluner.  

Om keramik nu skulle være pastelfarvet eller i stentøjslerets naturlige farve, om trenden sagde streng form-minimalisme eller barokke krummelurer, så har Heerwagen holdt sig til det enkle naivistiske udtryk med de karakteristiske runde former som kendetegn. Ikke mindst i keramikfuglene, der er blevet en slags signatur-figur for Heerwagen eller i de malede motiver, der refererer til Langeland med træer, fugle, bakker og frodige kvinder, hvis bryster har form som de langelandske hatbakker. 

Ikonisk fulg af Heerwagen

Foto:Heerwagen

“Vi har altid benyttet den gamle lertøjsteknik, hvor emnerne bliver dekoreret med en begitning”, forklarer Erling Heerwagen.

Begitning er ler, der slemmes op til konsistensen er som tyk sovs og med den males de ubrændte, læderhårde ler-emner, hvorefter de får en klar glasur.  Teknikken er besværlig, langsommelig - og måske derfor ikke brugt af så mange keramikere.  Og så er den meget svær at kopiere.

Kunstruten

Kunstruten giver dig mulighed for at kombinere de større kunst- og kulturoplevelser med besøg hos enkelte kunstnere og kunsthåndværkere, samtidigt med at du bevæger dig rundt i den smukkeste langelandske natur og forbi kunsten i det offentlige rum.

Anders Sandøe Ørsted
Ikon - kunst

Kunstruten - Nord/Syd

Sundhedsøen
Vandretur

Kunstruten - Rudkøbing

Alfio Bonanno
Vandretur

Kunstruten - Tranekær

Bagenkop Helle Scharling-Todd
Vandretur

Kunstruten - Bagenkop