Gå til indhold
©  Foto:

Langelands Unikke Haver

Besøg Langelands Unikke Haver

Kom og se vores haver

På Langeland er der fra gammel tid tradition for pyntelige haver. Haverne har udviklet sig vidt forskelligt, og der er mange fantastiske haver.

I 2024 er der igen ”LANGELANDS UNIKKE HAVER”. På samme måde som ved kunstnernes Åbne Døre skal de besøgende selv transportere sig rundt til de haver, de gerne vil se.

Langeland har en særlig havekultur

Vi ønsker at sætte fokus på, at der eksisterer en både spændende og smuk havekultur på Langeland, som ikke særlig mange mennesker er bekendte med. Til daglig gemmer den sig bag hække, hegn og bygninger, og vi ønsker at vise, at Langeland har en masse spændende at byde på. Det drejer sig om individuelle haver med yderst forskellig baggrund, og hvor hver have har et selvvalgt fokus.

Alle haver er unikke

Arrangementet hedder ”LANGELANDS UNIKKE HAVER”, fordi alle haver i virkeligheden er unikke, for haverne er jo netop tilpasset til ejernes ønsker for en have og deres havenormer. Nogen kan bedst lide snorlige græskanter og orden, mens andre vil have plads til vilde planter og mange insekter, og atter andre lægger vægt på køkkenhaven. Selv hvis to haver i princippet er anlagt ens, bliver de i praksis forskellige.

En unik have er kendetegnet ved, at den er speciel. Det kan være en ny have, hvor der samles på specielle planter, det kan være en gammel have, som har udviklet sig over tid og som har en grundholdning, det kan være en have med specielt mange træer, en have hvor der er fred og ro til fordybelse, en have med stor køkkenhave, en cottagehave eller måske en have med gamle hvalknogler – der er uendelig mange muligheder.

Frivillige kræfter

”LANGELANDS UNIKKE HAVER” er et frivilligt initiativ arrangeret af Hannu Sarenström, Vester Kædeby og Helle Ravn, Sønder Longelse. Hannu Sarenström har skrevet rigtig mange havebøger på svensk, og er bl.a. på instagram og Facebook. Han er en kendt haveskribent i Sverige, og i februar måned udkom hans nyeste bog på dansk; den omhandler hans egen have her på Langeland. Helle Ravn har skrevet bøger om almindelige danske havers kulturhistorie, og udgav i april 2021 bogen "Haven til lyst og glæde". I syv år frem til maj 2021 var hun formand for Medicinhaverne i Tranekær, hvor hun stadig er aktiv.


Der kan være entré til nogle haver og nogle steder er der også salg af planter. 

Del dine langelandske øjeblikke: