jul

Når en peberkagebager

Bag dine egne lækre peberkager.

Når en peberkagebager...
Thorbjørn Egner | Halfdan Rasmussen

Når en peberkagebager
bager peberbagekager
tar han først en mægtig gryde
og et kilo smør omtrent.
Og hvis gryden ikke vælter
blandes smørret mens det smelter  
med et kilo puddersukker
til det lugter brunt og brændt.
Og i smør og sukker kommer
man en halv snes æggeblommer
som man rører ud i gryden
med et kilo hvedemel.
Når det værste er af vejen
krydres peberkagedejen
med en teske ægte peber
og et lille drys kanel.

Peberkager:
250 gr blødt smør
1/2 spsk. st. nellike
1 spsk. st. kanel
1/2 spsk. st. ingefær
1/2 spsk. st. kardemomme
175 gr sukker
1 dl mørk sirup
3/4 dl vand
600 gr hvedemel
1/2 spsk. natron .

Rør smør og krydderierne sammen i en skål. Kog sukker, sirup og vand op.
Hæld den varme blanding over smørret og lad det køle af.

Bland mel og natron og rør det i dejen. Dejen er meget blød nu
og skal hvile mindst 1 døgn i køleskab dækket med film.

Varm ovnen til 200 grader.
Tag lidt dej frem ad gangen og rul den på et meldækket bord til ca. 1/2 cm tykkelse.
Stik kager ud i den ønskede facon og læg dem på en plade med bagepapir.

Bag kagerne midt i ovnen i 8-10 min. afhængig af deres tykkelse.

Køl dem af og pynt evt. med en tyk glasur evt. tilsat lidt frugtfarve.
Rul et kræmmerhus af tyndt bagepapir og klip et meget lille hul i spidsen,
så der kan dekoreres meget fint.