

Langeland i Hjertet
Forfatterstemmer fra øen
I podcasten 'Langeland i Hjertet' inviterer Strynø Litterære Forening en række samtidsforfattere i Radio Langelands studie til samtaler med Charlotte Inuk om, hvordan øen har præget deres liv og forfatterskab.
Hver samtale indledes med en oplæsning af en relevant tekst af forfatteren selv. Vært og tilrettelægger Charlotte Inuk guider os gennem personlige fortællinger om Langelands særlige betydning.
Lyt til podcasten og få et litterært blik på Langeland fra forfatterne Merete Pryds Helle, Heidi Kølle Andersen, Anika Eibe, Nadia Kløvedal Reich, Kim Leine, Klaus Lynggaard og Jesper Wung Sung.
Lyt til Langeland i Hjertet herunder eller der hvor du finder dine podcasts
Sådan gør du:
Du kan vælge at lytte til alle samtalerne i en sammenhæng eller blot spole frem til din ynglings forfatter.
Merete Pryds Helle (00:05:51), Heidi Kølle Andersen (00:29:00), Anika Eibe (00:43:41), Nadia Kløvedal Reich (00:55:48), Kim Leine (01:13:30), Klaus Lynggaard (01:30:14) og Jesper Wung Sung (01:50:52).
Forfatternes tilknytning til Langeland
Merete Pryds Helle
Merete Pryds Helle (f. 1965, Charlottenlund) tilbragte sin barndoms ferier i Bagenkop, og fik et litterært gennembrud med sin populære romantrilogi med udgangspunkt slægtens historie på øen.
Litteratur: (“Folkets Skønhed”, Lindhardt & Ringhof 2016)
Heidi Kølle Andersen
Heidi Kølle Andersen (født 1974, Bagenkop) beskriver i sin autofiktive debutroman sin prøvelsesfulde barndom i en fiskerfamilie i 80’ernes Bagenkop. Som ungt menneske lagde hun Langeland bag sig - For nu, mange år senere, at seriøst overveje at vende tilbage, med masser af opsamlede erfaringer og idéer til spændende nye tiltag på den “gamle” ø.
Litteratur: (“Døden kommer med ål”- Byens Forlag 2018)
Anika Eibe
Anika Eibe (født 1973, Odense) tilbragte sine tidligste år pendlende mellem Danmark og Schweiz, men flyttede som skolebarn med sin familie til Langeland, hvor hun som voksen blev boende, stiftede familie – og opbyggede et righoldigt, læst og elsket forfatterskab for især børn og unge. I en alder af 50 år er hun begyndt at overveje, måske også at prøve at bosætte sig et andet sted i landet.
Litteratur: (“Er du okay, Helene?” Forlaget Tellerup 2019)
Klaus Lynggaard
Klaus Lynggaard (født 1958, Christianshavn) hører til kredsen af unge, danske kunstnere, der var dybt fascinerede af Langelands ikoniske “nationalforfatter” Vagn Lundbye, og som ofte besøgte forfatteren i hans hjem i “Bymøllen” I Rudkøbing op gennem 80’erne og 90’erne. Klaus mindes tiden og Vagn og afslører en uventet stor kærlighed til det Langeland, han ellers mener kun på minimal vis har inspireret hans egne værker.
Litteratur: (“Digt til Vagn Lundbyes 50 ås fødselsdag”, 1983)
Nadia Kløvedal Reich
Nadia Kløvedal Reichs far (hun er født I København 1966) var blandt meget andet forfatteren bag “Langelandsmanifestet” fra 1972, hvis budskab på mange måder var forud for sin tid, og rummer tanker og idéer, der er meget aktuelle idag. I sin bog om opvæksten med ham i kollektivet Maos Lyst mindes Nadia også sine besøg på “pilot-kollektiverne” på 70’ernes Langeland.
Litteratur: (“Det bedste man kan sige” Gads Forlag 2023)
Kim Leine
Kim Leine (født 1961 Bø, Norge) tilbragte en længere periode I Rudkøbing efter hjemkomsten fra de tumultariske år i Grønland, han især beskriver i debutromanen “Kalak. Og mener faktisk at det var tiden på Langeland, der gødede jorden for begyndelsen på Leines siden da lange, produktive og prisoverøste forfatterskab. Hans forhold til, og tanker omkring øen stikker langt dybere end mange måske ved.
Litteratur: (“Kalak”, Gyldendal 2007)
Jesper Wung Sung
Jesper Wung Sung (født 1971, Marstal) er født og opvokset på naboøen Ærø, og så som ung fodboldknægt mest Langeland som hjemsted for rivaliserende hold. Alligevel endte det med at blive netop Langeland, han valgte, da han som voksen forfatter fik brug for det ideelle sted at trække sig jævnlig tilbage for at finde ro, og rette omgivelser til at skrive. Det er ikke altid en ulempe at være en brofast ø (selvom strynboer måske mener noget andet.)
Littertur: (“Men”, Gyldendal 2014 )
Charlotte Inuk
Charlotte Inuk (født 1965, Århus) var i 2018 medstifter af Strynø Litterære Forening, er tilknyttet som huskunstner ved Langelands Kommune 2024-26 og er vært og interviewer på denne podcast. Hendes slægt langt tilbage stammer fra Strynø, hvortil hun selv flyttede med sin familie i 2016, og en del af sin barndom tilbragte hun i Rudkøbing med sin mor, der var journalistpraktikant dér.
Litteratur: (“De Uægte”, forlaget Blå 2022)
Læs mere om Litteraturen på Langeland →
Langeland i Hjertet er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond

Foto:Statens Kunstfond